Önyargı Ve Ayrımcalık

Önyargı Ve Ayrımcalık

Önyargı ya da ön yargı, bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak belirli şart, olay ve görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargı, peşin yargı, peşin hüküm, peşin fikir.

Önyargı, genel ve özel kullanımlarında bir taraf tutma biçimidir. Bir ideolojik fikri veya bakış açısını koşulsuz desteklemek anlamında kullanılır. Önyargı, halk arasında genellikle bir kişinin kararlarının ağırlıklı bir şekilde tek taraflı olarak ortaya çıkmasında kullanılmaktadır. Gene halk arasında önyargı, bir kişinin kararlarının nesnel olmayıp öznel olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır.

Önyargı bir kişinin kararlarını alırken nesnel değerleri kullanmadığını iddia etmez. Kısaca kişinin yargılarını oluşturan değerler bütünlüğüne karşı bir söylem getirmektedir. Önyargılı kişinin kullandığı (sayısından bağımsız) olguların diğer olgularla (kişinin kullanmadığı veya kabul etmediği) karşılaştırıldığında kişi tarafından atanan değerlerin doğru (kapsamı, içeriği anlamında) olmaması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Einstein‘ın önyargıya ilişkin bir sözü bulunmaktadır: “İnsanların önyargılarını parçalamak, bir atomu parçalamaktan daha zordur.”
Ayrımcılık; politika, yasa veya muamele bakımından haksız bir ayrım nedeniyle, kişinin insan haklarından ve diğer yasal haklarından, başkalarıyla eşit bir biçimde faydalanamadığı durumlarda ortaya çıkar.

Ayrımcılık sosyal olarak hususi bir kategoriyle ilişkilendirilmiş tüm kişilerin olumsuz muameleye maruz kalması anlamına gelir. Yaşlılık, engellilik, yoksulluk, eğitim, cinsiyet ve hastalıkla ilişkili temel ayrımcılıklar da zikredilmelidir.

Önyargı Nedir, Neden Olur?

Önyargı kelimesi, bir toplumbilim terimi olarak ifade edilebilir. Önyargı bir taraf tutma biçimi olarak da nitelendirilebilmektedir. Önyargı kelimesi bir fikri veya bakış açısını koşulsuz olarak desteklemek manasına gelmektedir. Önyargı bir kişinin önceden edinilmiş olan olumlu ve olumsuz yargılarını ifade etmek için kullanılmakta olan bir ifadedir.

Önyargı Çeşitleri Nelerdir?

Önyargı kelimesinin Türk dil kurumuna göre bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak belirli şart, olay ve görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargı, peşin yargı, peşin hüküm, peşin fikir manasına sahip olduğu ifade edilebilir. Önyargının ise farklı çeşitleri olduğunu söylemek mümkündür. Önyargının düşünsel, bilişsel ve duygusal olmak üzere üç farklı unsurdan meydana geldiği ifade edilebilir. Önyargı çeşitleri ise;

Duygusal önyargı,

Bilişsel önyargı ve

Davranışsal önyargı olduğu söylemek de mümkündür.

İnsanlar genel olarak kendi sosyal grupları dışında kalan kişilere karşı önyargılı olarak davranmaktadır. Kalıp yargı ve ön yargı ise birbirlerinden farklı kavramlar olarak ifade edilebilir.


Yazar: EfuLim

Görüntüleme: 178 defa

Kategori: chat, Chat Odaları, Genel, gündem, Haber, mobil sohbet, muhabbet, sohbet, Sohbet Odaları

Yayınlanma Tarihi: 06 Ağustos 2023

15 Yorumlar
Mucize

Bir çoğumuz birbirimizin hakkinda bilgimiz olmadan fikrimiz oluyor.. Zaman zaman benimde yaptigim oldu ama yanildigim ama yanilmadigim. burasi her ne kadar sanal olursa olsun her nick bir hayat, her nickin altinda bir hikaye vardir eminim.. Her zaman güzel ve iyi insanlarla karsilasmak dlegi ile..


Zn

Emegine kalemine sağlık Canim benim..


AhMeT

Emegine yüregine saglık..


NoBLe

Çokmgüzelmbir konuya değğnmişsin özellikle sanal içinde bu şekilde ön yargılı insanlar çok fazla herkesin içinde biraz olan bir duygu bu emeğine yüreğine sağlık EfuLim abim


ELif

EfuLim bu yazini kanalda herjese ikide bir ozele atalim 🙂 On yargılama bence inanilmaz kotu birsey, Einsteinen dedigi gibi parcalaniyor cok şeyi. Keşke Einstein hep olsaydi ve bildiklerini daha cok insanlara anlata bilseydi. Yüreğine emeğine sağlık canım cok guzel bir paylaşım ❤


KaLp

Sohbet sitelerinde keyifle sohbet etmek icin kesinlikle on yargiyi aranizdan kaldirmalisiniz. Cunku yanlis anlasilmalar ve on yargilar sonucu dostluklar bozulabiliyor ya da hic kurulmuyor..empati herseyin basi ☺️


SeRKaN

Gece olsa da uyusam :D


KaoS

Yine çok güzel yazmisin emeğine yüreğine sağlık can :)


Deniz

EfuLim emeğine sağlık canım benim 🌸🌸


DıLDa

Mucize mmm sana katılıyorum herkesin bir hikayesi var kesinlikle iyiki tanımışım sizleri


~ Fırat ~

Hemşire hastane nöbetinden biraz erken çıkınca eve döndü. Kocasını uyandırmamak için yavaşça yatak odasına girdi. Battaniyenin ucundan 2 yerine dört ayak çıktığını görünce beyzbol sopasını aldı ve olanca gücüyle vurdu, ardından kırarcasına bir kez daha vurdu. Ciyaklayan bağırışlar arasında tıkanacak gibi oldu ve derhal mutfağa geçip bir bardak su içmek istedi baktı ki kocası mutfakta gazete okuyor. Başını kaldırarak, “canım annenler bizde, babanla bizim odaya aldım, uyumamışlarsa bir hoş geldin desen iyi olur… Yani demem o ki ; ÖN YARGI ÇOK KOTÜ BİR ŞEY..~ ((:


aSk

Evet ön yarqı ve öteleme duyqusu sartlar ne olursa olsun mekan mevki ne olursa olsun kötü bir duyqu.. empati duyqusu qelişmemiş insanlar qenelde kendinde olmayıp başkalarinda olanı ezmek yada yoksunluqunu bastırmak için bu durumlara başvurur.. bence hepimiz önce empati duyqumuzu qeliştirelim ve ayrımcılık yapmadan siniflandirmadan iletişim kurmaya çalışalım.. şahsen ben hiç ayrımcılık yapmıyorum.. Ssk, bağkur, Eyt, malulen, nerden emekli olursa olsun beni bulsun jssjsjsjsj ön yarqisi sıfır bi insanimmmm daha ne diim :/ qözünüz insanlık qörsün jssjsjjs:D Keyfime.com ailesi emeklerinize saqLık<3


Cevap bırakın

radyo dinle Türkiye'nin en iyi radyosunu sende hemen dinle.

Ses 50