Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı (Boğazkesen Hisarı olarak da bilinir), İstanbul‘un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi‘nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un Fethi‘nden önce, Karadeniz‘den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı’nın en dar (698 m) yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı‘nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

Hisar, 30 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Doksan gün gibi kısa bir sürede tamamlanan hisarın üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir. Rumeli Hisarı’nın adı Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide; Neşri tarihinde Yenice Hisar; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir. Mekânda uzun yıllar boyunca Rumeli Hisarı Konserleri düzenlenmiştir.

YAPIMI: Hisarın inşaatına 15 Nisan 1452’de başlanmıştır. İş bölümü yapılarak her bölümün inşası bir paşanın denetimine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün inşasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağanos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar. Hisarın inşası 31 Ağustos 1452’de tamamlanmıştır.

Hisarın yapımında kullanılan keresteler İznik ve Karadeniz Ereğlisi‘nden, taşlar ve kireç Anadolu‘nun değişik yerlerinden ve spoliler (devşirme parça taş) çevredeki harap Bizans yapılarından temin edilmiştir. Mimar E. H. Ayverdi’ye göre hisarın yapımında yaklaşık olarak 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalışmıştır. 60,000 metrekare alanı kapsayan eserin kâgir hacmi yaklaşık 57,700 metreküptür.

Rumeli Hisarı’nın Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük Zağanos Paşa ile 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır. Zemin katları ile birlikte Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi ise 8 katlıdır. Saruca Paşa Kulesi’nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği ise 28 metredir. Zağanos Paşa Kulesi’nin çapı 26,70 metre, duvar kalınlığı 5,70 metre, yüksekliği ise 21 metredir. Halil Paşa Kulesi’nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 6,5 metre ve yüksekliği de 22 metredir.

Rumeli Hisarı, 1509 Büyük İstanbul Depremindebüyük zarar görmüş ancak hemen onarılmıştır. 1746 yılında çıkan yangında ahşap kısmı harap olmuştur. Hisar tekrar III. Selim (1789-1807) döneminde onarılmıştır. Hisarın kulelerini örten ahşap külahlar yıkılınca, kale içi küçük ahşap evlerle dolmuştur. 1953 yılının cumhurbaşkanı Celâl Bayar‘ın talimatı ile üç Türk kadın mimar Cahide Tamer Aksel, Selma Emler ve Mualla Eyüboğlu Anhegger hisarın onarımı için gerekli çalışmaları başlatmış, kale içindeki ahşap evler kamulaştırılarak yıkılmış ve restorasyon gerçekleştirilmiştir.

BUGÜN Kİ DURUMU:

Rumeli Hisarı günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Hisarda açık teşhir yapılmakta, sergi salonu bulunmamaktadır. Toplar, gülleler ve Haliç‘i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede sergilenmektedir.

Hisar, müze vasfına ek olarak 2000’li yılların sonuna kadar tiyatro ve konserler için bir etkinlik alanı olarak da kullanılmaktaydı. 1950’li yıllardaki restorasyon çalışmaları sırasında, 18. yüzyılda yıkılmış ve yalnızca minaresinden bir bölüm kalmış olan Boğazkesen Mescidi’nin (Ebu’l-Feth Camii olarak da bilinir) bulunduğu alana açıkhava tiyatrosu yapıldı. İlk haliyle basit seyir terasları ve bir sahnenin olduğu bu alan, daha sonra tiyatro sanatçısı Muhsin Ertuğrul‘un talebiyle amfitiyatroya çevrildi. 1989 yılında başlayan Rumeli Hisarı Konserleri ile amfitiyatro, İstanbul kültür ve eğlence hayatının en gözde yaz eğlencesi mekanlarından biri haline geldi. Rumeli Hisarı Konserleri 2006 yılında durdurulmuş ve 2008 yılında son kez düzenlenmiştir.

Danıştay 2015 yılında; İstanbul İdare Mahkemesi’nin, Rumeli Hisarı’ndaki tarihî Boğazkesen Mescidi yerinde bulunan platform ve tiyatro alanında yapılacak faaliyetler (konser ve tiyatro oyunu) sonucu ortaya çıkacak etkilerin sarnıca zarar verebileceği, bu durumun da tarihi ve kültürel olarak arz eden yapı açısından olumsuzluklar doğuracağı gerekçesiyle İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 30 Haziran 2009 tarihli 3765 numaralı kararını iptal eden kararını onayladı.

Açıkhava tiyatrosu ve konser mekanı olarak kullanılan alana yapılan Boğazkesen Fetih Mescidi’nin inşası 2015 yılında tamamlandı.

 

 

 


Yazar: EfuLim

Görüntüleme: 426 defa

Kategori: Genel, gündem, Haber, sohbet, Tarih

Yayınlanma Tarihi: 13 Ağustos 2023

22 Yorumlar
~ Fırat ~

Cüneyt Arkın'ın filmlerinde qormustum.. ((: ..


Mucize

İstanbulda hayranlikla geldiğim baktigim en guzel yerlerden biriydi kalemine sağlık canim


Zn

Cuneytin flimlerine ozenip bir suru poz vermişligim var .dddd memleketimizin her yerinde ayri güzellikler ama İstanbul cok farklı :)) emegibe saglik cnm


SeRKaN

Emegıne Yuregıne Saglık Canım Benımm


Hercai

Teşekkürler Emeğinize Sağlık Ola ki bir gün yolumuz düşerse bu bilgileri hatırlayarak gezeceğim :)


TuMeR

ülkemin en guzel eserlerinden biridir. insallah bir daha gezmek nasip olur. herkese öneririrm. Mümkünse Tarihteki yaşananları bilen biriyle gitmeleri daha verimli olur. Geçmişimizle gurur duyulacak çok detayları ögrenebilirler.


AsiL

Hoş bir paylaşım emeğinize sağlık.


Faruk Adakan

Harika resimler, harika tarih Emeğinize sağlık


Asdadas

Emeğinize sağlık.


Asi

Sayende gitmediğim belkide hiç gidemiyecegim yerleri tarih geçmişi ile birlikte öğreniyorum tşkler paylasımların icin emegine eline saglık.


Fehmitos

Emeğinize yüreğinize sağlık. Güzel yazı olmus


johansson_87

filmlerde görmüştüm mükemmel


Beyaz

Ah İstanbul ahhh her halinle çok güzelsin.. Çılgın İstanbul... Emeğine yüreğine sağlık..Başka illerimiz de güzelliklerini bekliyoruz.


ErzincanLi

Emeğine Yüreğine SağLık


Titan

Tarihin güzelligini ve önemini tescilleyen bir yapıp gidip görüp gezip deneyimlemek lazım.


aLi81

Simdiki Eserler Gibi iLk Firsatta Yikilmiyor Tarihi biLmek Gormek Acisindan Muazzam Bir Eser


Noble

EfuLim abim emeklerine sağlık harikasın


ZaRa

emegine kalemine saglik efulimm guzel olmus tskler <3<3<3


BeRNiS

EFuLiMm Bidenemmm muhteşem olmuş emegine o güzel yüreğine saglik çicegim:*


KaLp

O kadar guzel tarihi yerler var ki gercekten hayran kaliyor insan. Turkiye gercekten cesitli medeniyetlere ev sahipligi yaptigi icin mimari acidan cok zengin kiymetini bilelim ✨💫❤️ bilgilendirme icin tesekkurler eline emegine saglik


Hande

Güzel paylaşım emeğinize sağlık


Cevap bırakın

radyo dinle Türkiye'nin en iyi radyosunu sende hemen dinle.

Ses 50