Menopoz Nedir?

Menopoz Nedir?

Ergenlikle birlikte aktif konuma geçen ve aylık adet döngüsü esnasında gelişimini tamamlayarak olası bir sperm tarafından döllenmek üzere rahme geçiş yapan yumurta hücreleri; yumurtalıkta sayı ve gelişim açısından yetersiz kaldığında menopoz dönemi başlar. Menopozla birlikte kadın eşey hormonları başta olmak üzere vücut genelini etkileyen bazı endokrinolojik olaylar yaşanır. Tam karşılığı menstrüel kanamanın durması olan menopoz, kadınlarda fizyolojik değişimle birlikte bazı sağlık sorunlarının gelişme riskini artırdığından dikkatle ele alınması gereken bir dönemdir.

Her ne kadar menopoz kadınlarda 50 yaş ve sonrasında sık görülse de fizyolojik olarak yumurtalıkların üreme ve endokrin işlevlerini yitirmesi sonucu ergenlik sonrasında her yaşta görülebilmektedir. Bu bakımdan yumurtalıkta çeşitli nedenlere bağlı gelişen yetmezlik durumlarında erken yaşta menopoz gelişebilir.

Menopoza Ne Zaman Girilir?

Adet döngüsü kadın fizyolojisinin önemli olaylarından biridir. Temel olarak ergenlikle birlikte endokrin sistemin temel düzenleyicisi olan hipofiz bezinden FSH ve LH hormonlarının belirli düzene sahip salınımını takiben yumurtalık hücreleri aktifleşir. Bu durum, östrojen-progesteron gibi eşey hormonlarının üretimini başlatır. Bu hormonlar arasındaki dengeye bağlı olarak yumurta hücreleri olgunlaşır ve adet döngüsünün ortasında rahme salınır. Döllenmenin gerçekleşmemesi halinde hormon miktarlarındaki değişimlerle orantılı olarak rahim içi dokular dökülür ve kanama gerçekleşir.

Menopozla birlikte bahsedilen hormonların salınımında azalma gerçekleştiğinden ve yumurtalıkta gelişime müsait yumurta hücresi kalmadığından, adet döngüsüne ait fizyolojik olaylar gerçekleşemez ve adet kanaması yaşanmaz. Bu anlamda menopoz sonrası dönemde kadın endokrin sistemi daha durağan ve stabil bir seyir izler.

Kadınlarda yumurtalıkta yer alan yumurta hücresi sayısı anne karnındayken belirli bir miktarı aşamaz ancak doğum sonrasında yüzlerce yumurta hücresini barındırır. Ergenlikle birlikte her ay belirli sayıda yumurta hücresi gelişim gösterir ve bir tanesi rahme bırakılır. Aylık kanamalarla birlikte yumurtalıktaki hücreler gittikçe tükenir ve ileri yaşla birlikte yumurtalıkta gelişmeye müsait yumurta hücresi sayısı ciddi anlamda azalır. Yaklaşık olarak 50’li yaşlarda bu duruma bağlı hormonal düzensizliklere paralel olarak adet kanaması düzeninde değişimler, kanamaların sıklığında azalma veya artmalar yaşanır. Bu dönem menopoz öncesi (perimenopozal) dönem olarak kabul edilir ve menopozun gerçekleşeceğine dair ilk belirtiler arasında sayılabilir. Kanamanın tamamen kesilmesi ve 12 ay boyunca kanamanın yaşanmaması sonucunda menopoz tamamlanır. Menopoz geçiren kadın artık adet kanaması görmez.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda menopozun gerçekleşme zamanı kişiye özel olduğu gibi, her kadında menopoz öncesi ve menopoz döneminde ortaya çıkan belirtiler de farklılık gösterebilir. Bununla birlikte aşağıdaki sağlık problemleri ve şikayetler menopozla birlikte sıklıkla gelişir:

    • Sıcak basması, gece terlemesi
    • Yüzde ve göğüste kızarıklık
    • Adet düzensizlikleri veya anormal vajinal kanamalar
    • Vajinal kuruluk ve buna bağlı tahriş, vajinal iltihaplanmalar
    • Kilo alımı
    • Uykusuzluk, gerginlik, yoğun stres gibi psikolojik problemler
    • Cinsel isteksizlik
    • Meme dokusunda hassasiyet
    • Cilt değişiklikleri, saçlarda incelme ve dökülme, vücutta kıllanmada artış
    • Kemik dokusunda zayıflık ve kemik erimesi, buna ikincil gelişen kırıklar
    • Baş ağrısı, çarpıntı, idrara çıkmada artış gibi somatik belirtiler

 


Yazar: EfuLim

Görüntüleme: 110 defa

Kategori: Genel, gündem, Haber, Hastalık, Sağlık bilgisi

Yayınlanma Tarihi: 01 Eylül 2023

5 Yorumlar
Noble

Emeğine sağlık abim 4gözle beklediğimiz konu ))))


Jjjjj

Bilgi paylaştıkça çoğalır, emeğine sağlık.


Esma

Kadın milleti değil miyiz, her halimiz ile güzeliz 🌸emeğine sağlık olsun canım.


SeRKaN

Vaybe ben tatildeyken en merak ettiğim konu paylaşılmış örnekleri çok sonra anlatırım emeğine sağlık canım:)


KaLp

Kadin olmak zor 😂 eline emegine saglik canim


Cevap bırakın

radyo dinle Türkiye'nin en iyi radyosunu sende hemen dinle.

Ses 50