Canlı Chat Sohbet Odaları Mobil Sohbet Sitesi – Keyfime.com

Görsel Zeka Nedir?

Görsel – Uzamsal Zeka olarak da bilinen bu zeka türü, Howard Gardner’ın tanımladığı “Çoklu Zeka Kuramı”içerisinde yer alan zeka türlerinden biridir. Aynı zamanda fotoğrafik hafıza olarak da tanımlanır.

Görme ile öğrenme, gördüklerini hızlı ve kolay biçimde akılda tutma ve analiz edip sonuca varma becerilerinin bütününe görsel zeka adı verilir.

Görsel zekaya sahip çocuklar için en iyi akılda tutma ve öğrenme yolu görmedir. Görsel zeka becerileri gelişmiş çocuklar, kendi akranları ile karşılaştırıldıklarında resim ve çizim yapma konusunda daha ileri seviyededirler.

Geniş bir çerçevede düşünüldüğünde, görsel zeka için “Beynin ilk dili” denilebilir. Beynimiz, dünyaya “Merhaba” dediği andan başlayarak görüntüler ya da imajlar (resimler) ile düşünmeye başlar.

Görsel zeka, adı üstünde; görme eylemi ile başlar. Hayal etmek ve görmek; gördüğümüz ya da hayal ettiğimiz şekiller, desenler, grafikler, soyut ve somut görüntüler, renkler ya da dokular görsel zeka ile ilişkilendirilir.

Görsel – Uzamsal zeka, aynı zamanda nesnelerin, diğer nesnelerle ilişkisini de belirleyen etkenlerden biridir. Yer ve yön bulma becerilerimiz, mekansal farkındalık becerilerimiz ve içinde bulunulan ortamın farkında olmayı yöneten becerilerimizin gelişimi görsel – uzamsal zeka ile doğrudan bağlantılıdır.

Yaşıtları ile karşılaştırıldığında, görsel zeka becerilerine sahip çocukların olay, durum ya da nesneler ve kişileri zihinlerinde canlandırabildikleri bilinmektedir. Bu çocuklar, aynı zamanda çok iyi gözlem yeteneğine de sahiptir. Harita ve yönleri kolaylıkla anlayabilir, fikirlerini resim yoluyla anlatabilirler. Öğrenme süreçlerinde ise görseller ve şekillerle desteklendiğinde daha başarılı olmaları muhtemeldir.

Görsel zeka becerileri gelişmiş olan çocuklar, resim ve grafikle ilgili aktivitelerde daha istekli olurlar. Kendilerini ifade etmek için sıklıkla resim yapmaya meyillidirler. Aynı zamanda hayal kurmayı çok sever ve bu hayalleri resimle ifade edebilirler.

Görsel Zeka Özellikleri

Görsel zeka becerileri gelişmiş olan çocuklar; renkler, desenler, şekiller, çizgiler gibi görsel öğeleri ayırt etme ve algılayıp değerlendirme; yani görsel alanlarda yaşıtlarına göre çok daha beceriklidirler. Gelin, görsel zeka becerilerine sahip olan çocukların özelliklerine bir bakalım.

Exit mobile version